Blogi

Verine hinnasõda tankistiturul

|
Üha liberaliseeruva seadusandluse ja süveneva europehmuse taustal on firmade likvideerimisel kasutatavate tankistide hinnad drastiliselt langenud. Üha kasvav hulk endiseid kriminaalkurjategijaid on leidnud lõpuks oma kutsumuse ning realiseerivad ennast variisikute ning tankistidena. Tulemuseks on turul pakutava likvideerimisteenuse kvaliteedi langus erinevatest aspektidest praktiliselt nulli lähedale.

Proovides saada värsket ülevaadet turul tervikuna toimuvast avastasin hämmastusega, et variisikute nö. saadaolevus letil on märkimisväärselt tõusnud. Seejuures ei oma enam mingisugust tähendust, millist sorti teenust ostja vajab.

Kõik pakkumised sobivad alates nö. likvideerimistankistist ehk siis viimasest juhatuse liikmest ja lõpetades nö. kassajäägi korrigeerimise tankistiga ehk siis isikuga, kelle nimele vormistatakse sularahas laenuleping ning antakse näilikult üle kassasse tekkinud sularahajääk.

Loomulikult on teretulnud ka pakkumised likvideerija väljavahetamiseks registrikaardil ja uue juhatuse liikmena volituste andmine notariaalse volituse alusel milleks iganes ning kellele iganes. Sellesse ampluaasse mahub veel mitmeid iseenesest mingis olukorras vägagi vajalikke ja otstarbekaid teenuseid. Paraku seostuvad nende teenuste ostud lõppkokkuvõttes kellelegi raha saamata jäämisega. Reeglina on selleks kas maksuamet ja /või hankijad.

Eriskummaliseks teevad kogu selle olukorra päris mitu asjaolu.

1. Kliendikäitumine on muutunud täiesti nö. tavatarbijalikuks - tankistiteenust ostetakse nagu kartulit kolhoositurul, ainukeseks argumendiks on jäänud hind. Teenuse ja kvaliteedi nõudmised on enamikel juhtudel kahanenud nulli lähedale, lihtsalt on vaja tankisti hinnaga x eurot 1 kilo. Ja kui teenusepakkuja ettevaatlikult üritab vihjata, et päris nii need asjad ei käi, kohendab ostja tähtsalt oma kandilisi prille ja teatab, et teate, sellisel juhul ma lähen ühte teise kohta, kus tehakse alati kõige soodsam pakkumine ja kaup olla lausa Filipiinide päritolu.

2. Tankistiteenuse kodumaised pakkujad on hinnasõjas vastu seina surutud, nullkuludega filipiinlaste e-residendi ID kaardid ähvardavad nende niigi olematuks kuivanud teenustasud täiesti ära nullida.

3. Tankistiteenuse pakkujate struktuur on märkimisväärselt muutunud, verises hinnasõjas mingisugusegi liikumise säilitanud isikud on valdavalt erinevate kelmuste ja pettuste eest kriminaalkorras karistatud.

Väike valim toimekamatest tankistidest koos nende kriminaalkaristustega:

Hillar Talts - maksupettuse ja kelmuse eest

Raivo Palmiste - väikelaenude väljapetmine kolmandate isikute nimel

Urmas Sääsk (peale nimevahetust Alexander Vest) - autovargused ja liisingupettused Eestis, viisareziimi rikkumine ja väljapressimine Filipiinidel

Urmas Murumets - salaviina tootmine , villimine ja müük

Janek Paklinski - kelmused, väljapetmine ja vargused

Ain Aidamets - kelmus, narkokuriteaod ja maksupettused

Eeltoodu foonil on mõnevõrra hämmastav, et tankistiostjad, kelleks on reeglina kliendi huvisid esindavad valdavalt kesktaseme õigusbürood, ei vaevu väga oma nö. alltöövõtjate minevikku süübima.

Loomulikult kuulub samade õigusbüroode tegevusmudelisse ka üksteise veebilehteda materjalide kooperimine, konkurentide avatud tekstiga mustamine jne. Raha ju ei haise ja hinnasõjas on kõik vahendid lubatud.

Seda tüüpi ülepakkumine tankistiturul on aga devalveerinud likvideerimisteenuse maine.

Abivajajatel on petlikus ja sogases infovoos pea võimatu terasid sõkaldest eristada ja meedia lahkel kaasabil on kujundatud teatavast suhteliselt keerulisest teenusest primitiivne ja mõnevõrra negatiivne kuvand.

Üha enam kaldun toetama Marie Rosina (Inforegister ja Eesti Võlausaldajate Liit) mitmel korral avaldatud seisukohta, et likvideerimisvaldkonnas on vaja läbi viia tõsine riigipoolne puhastustuli.

Praegust olukorda ei saa pidada normaalseks, et teatavas juriidiliste teenuste sektoris konkureerivad hinnasõjas kriminaalkurjategijad ja Filipiini prostituutide e-residendi ID kaardid.

Midagi on kusagil põhimõtteliselt mäda.

Raul Pint